Grolsch Drakenbootfestival

Drakenbootfestival

In 2005 vond in Nederland voor het eerst een echt Drakenbootfestival plaats, in Apeldoorn. Opgezet voor teams die vooral voor de Fun wilden meedoen, in combinatie met allerlei leuke activiteiten op de oevers om ook een groot publiek te trekken. In enkele jaren is het Drakenbootfestival uitgegroeid tot het meest populaire en drukst bezochte evenement van Apeldoorn.

Spektakel, water, boten met mensen in vrolijke kleuren, teamspirit, competitie, buitenlucht, straattheater en muziek: een greep uit de elementen die het festival zo aantrekkelijk maken voor deelnemers én toeschouwers. Dat maakt dat Apeldoorn elk jaar het laatste weekend van juni bruist, en velen naar de kanaaloevers trekt om dit spektakel te beleven.

Het eerste jaar deden 17 bedrijventeams mee en kwamen zo’n 10.000 bezoekers op het evenement af. Inmiddels is het een 3-daags evenement, doen er ruim 120 teams ofwel 2.400 deelnemers mee en trekt het festival ruim 100.000 bezoekers. Op zaterdag strijden de Apeldoornse bedrijven tegen elkaar, op zondag is het de beurt aan Apeldoornse buurten en verenigingen. Veel teams doen al vanaf het eerste jaar mee, elk jaar opnieuw borrelt de drive om mee te doen weer op. Meedoen zorgt voor verbinding van de teams, drakenbootvaren is de ultieme teambuilding. Maar voor veel bedrijven is het ook een mooie kans om zich op een sympathieke manier te promoten bij een groot publiek. Velen kiezen ook voor een eigen tent op het festivalterrein, waar zij hun teams en relaties uitnodigen en een leuke dag bezorgen.

De avond voor de drakenbootraces van start gaan, opent het Grolsch Drakenbootfestival met “Drakenboot In Concert”. In de sfeervolle entourage van de Apeldoornse kanaaloevers, onder de ondergaande zon en met de gezellige, gemoedelijke sfeer die zo kenmerkend is voor het Grolsch Drakenbootfestival, dat dan ook bezocht wordt door jong en oud. De afgelopen jaren hebben al veel grote namen op de bühne gestaan, waaronder: Ilse DeLange, KANE, Caro Emerald, DI-RECT, Van Velzen en Alain Clark.

Tijdens het drakenbootfestival zijn elke dag 250 medewerkers, vrijwilligers en stagiairs aan het werk om alles in goede banen te leiden. Er zijn 5 dagen nodig voor de opbouw en 3 dagen voor de afbouw van het festivalterrein.

Drakenbootrace
Er worden in totaal 16 drakenboten ingezet op het Apeldoorns kanaal, in hartje centrum. Er zijn 2 aparte wedstrijdbanen en op beide banen varen 3 boten naast elkaar. Het vergt een goede organisatie en veel inspanning van de crew om de drakenbootrace met zo veel teams goed te laten verlopen. Maar de crew van DragonFun is al jaren op elkaar ingespeeld en laat dit als een geoliede machine lopen.

Ook bouwt DragonFun een speciale botensteiger, waar de teams makkelijk en snel kunnen in- en uitstappen. Want een goede doorstroming is, zeker met zo veel teams, erg belangrijk! De drijvende steiger wordt opgebouwd uit losse blokken van 0,5 x 0,5 meter, die in elke gewenste vorm aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Op die manier kan precies op maat een perfecte aanlegsteiger gebouwd worden met voldoende pieren voor de drakenboten.

Uniforme aankleding
DragonFun zorgt voor een uniforme uitstraling van het evenement op het hele festivalterrein. Overal hangen chinese lampionnen. Er is speciale signing die gebruikt wordt bij o.a. de barren, muntverkooppunten, ehbo en toiletten. Ook worden vlaggen met chinese uitstraling gemaakt met de logo’s van de sponsoren, die langs het parcours worden geplaatst. Een vrolijk geheel! De drakenboten worden beplakt met de logo’s van de sponsoren van het festival, zodat zij zich extra goed in de kijker kunnen varen.

Marketing
Ook verzorgt DragonFun alle reclame-uitingen voor het Grolsch Drakenbootfestival, alles in dezelfde uniforme uitstraling. Denk aan de sponsorbrochures, flyers, advertenties en een postercampagne op Citydisplay’s. Tevens wordt in eigen beheer een Drakenbootkrant uitgegeven, met alle informatie over het festival, die een week van tevoren huis aan huis verspreidt wordt in Apeldoorn en de omliggende dorpen.

Portal drakenbootfestival.nl
Grolsch Drakenbootfestival in Apeldoorn maakt via DragonFun ook gebruik van de portal www.drakenbootfestival.nl. Elk DragonFun-evenement kan op dit gebruiksvriendelijke portal een eigen ingang krijgen om alle informatie over het evenement te plaatsen. Bovendien staat hier al alle standaard informatie over het drakenbootracen al op. De site heeft veel mogelijkheden, zo kunnen teams zich bijvoorbeeld via een op maat gemaakt formulier op deze website aanmelden voor de drakenbootrace en de organisatie heeft eenvoudig inzage in alle aanmeldingen. Een handige en onmisbare tool voor elk drakenbootevenement!

>Bezoek website
>After movie 2011
>After movie 2012