Het drakenbootvaren is een eeuwenoude, chinese sport, meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen.

De drakenboot

Drakenboten zijn maar liefst 12,5 meter lang en ruim 1 meter breed. De boot is versierd met een drakenkop en -staart, en is beschilderd met drakenschubben. Voorop de boot staat een stoeltje met een grote trom voor de trommelaar. Een drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en 1 trommelaar. De peddelaars zitten met zijn tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. DragonFun zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman/vrouw die het team instrueert en begeleidt. De stuurman staat achter op de boot en bestuurt de drakenboot met een stuurpeddel.

Het drakenbootvaren

Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar zit voor op de boot, met zijn gezicht naar de peddelaars toe en slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel!

Drakenbootvaren is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig. De enige eis is dat alle teamleden moeten kunnen zwemmen..

Bij recreatieve drakenbootraces wordt meestal gevaren over een afstand van zo’n 250 meter. Officiële wedstrijden worden gevaren over afstanden van 200, 500 en 2.000 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.